Het plaatje hierboven is gemaakt van een foto van maart 2006. Handen van vriendinnen van onze kerk die voor het eerst bezig waren met patchen en quilten. Deze foto gaf de naam "Quilts and Friends" aan mijn Blog. Ik vind het leuk om via dit Blog iets te delen over mijn quilt en andere -handwerkactiviteiten, maar ook te schrijven over mensen, familie en vrienden, en diverse zaken die je soms meemaakt. Je kan een opmerking achter laten als je dat leuk vindt en klikken op de foto's voor een vergroting.

Levende familie

Belevenissen van Chago en kleindochter op zoek naar geschiedenis en voorouders. 


Het eiland is maar klein, 9 bij 10 km. Vanuit het midden gedomineerd door de "Nevis Peak", een vulkaan van bijna 1000 m. hoog, begroeid met, van laag tot hoog, 'droog'woud en regenwoud. Het Caribische, voorheen Britse eiland Nevis.


Kleindochter Louis(anne) en opa Chago staan niet in de zon, maar gebogen over oude stoffige documenten in een museum.
Eergisteren waren ze al met de Ferry naar het 'moedereiland' St. Kitts geweest 3 km van Nevis, op zoek naar archieven. En gister was Louis daar nog een keer alleen naar toe gegaan. De dame van het archief én de dominee van het oude kerkje waar een voorouder van Chago getrouwd is (die papieren hadden we thuis) konden niet helpen met gegevens maar verwezen naar 2 musea op Nevis waar ze ook hun appartementje hebben.
Het 1e museum hebben ze al bekeken, daar was niets te vinden. Maar in het 2e museum had de dame al stukken klaar gelegd. In dit museum is dus het archief. Maar eerst bekijken ze het museum. Als ze klaar zijn en de stukken willen bekijken zegt de dame:
"Ik weet dat er nog een paar Jones' in Butlers Village wonen".
Maar dat is de plek waar Chago's moeder, haar broers en zussen én haar ouders geboren zijn!
Ze pakt haar telefoonboek en gaat op zoek naar hun nummer. Chago en Louis buigen zich over de documenten.
Daar komt de dame weer:
"Ik heb een man aan de telefoon die zegt dat zijn opa altijd vertelde over zijn broer die naar Santo Domingo was gegaan en nooit meer was teruggekomen".
Dat kan geen toeval zijn! Chago's opa was namelijk met zijn gezin van Nevis naar Santo Domingo verhuisd.....
Er worden namen uitgewisseld ...... hij móet wel familie zijn. De man laat letterlijk zijn werk voor wat het is en rijdt naar het museum.
Als hij Chago ziet, roept hij uit:
"Je lijkt op mijn vader!"

En zó vinden ze niet alleen namen uit documenten, maar ook familie in levende lijve!! De man heet Anthony. Er is nog een broer Stephan en de oudst levende zus Verna. Ze komen uit een gezin van 15 kinderen. En zo wordt het één groot feest, een heuse familiereünie.

Stephan en zus Verna met dochter.
Anthony met zijn familie

Chago en Louis zijn helemaal door het dolle heen en supergelukkig, dat snap je wel. In de documenten vindt Louis dat de opa van deze broers en zus inderdaad de broer van Chago's opa is.
Er wordt gelachen, verteld, foto's gemaakt en getoond en natuurlijk gegeten.

Blije opa met blije Louis

Wat geweldig voor Louis dat ze zóveel gevonden heeft voor haar onderzoek. En een jarenlange droom en wens van Chago is in vervulling gegaan!

De familie rijdt hen rond over het eiland. Naar de botanische tuin, prachtig:


Het graf van de ouders van broers en zus:


Naar de zee om een potje te zwemmen en nog een neef en nicht te ontmoeten.

Het begin van de niet-Afrikaanse geschiedenis van Chago's familie is nu wel heel duidelijk uit de documenten aangetoond. Twee eeuwen terug leefden de Britse kolonisten op Nevis van de suikerplantages. Slaven uit Afrika werden rechtstreeks naar Nevis aangevoerd. In 1822 en 1824 zijn de eerste huwelijken met de naam Jones opgetekend én voornamen die tot nu toe in de familie voorkomen. Zelfs bij onze dochter en haar dochter Louisanne!

Al maanden geleden heeft Louis het DNA van Chago laten onderzoeken. Onderstreept duidelijk dit verhaal:
Zijn DNA bevat voor 87% West Afrikaanse kenmerken, waarvan ruim 2/3e Nigeriaans. Daarnaast een aantal percentages Brits. Maar vanaf zijn geboorte heeft hij een Nederlands paspoort!

Ze zijn nu nog op zijn geboorte eiland Aruba. Bij bekende familie, neven en nichten. Ook hier ligt een stuk familie-geschiedenis waar ze van kunnen genieten, maar waar ze af en toe ook verdrietig over kunnen zijn. Beide aspecten horen bij dit leven.


Dinsdag komen ze weer thuis!

Fijne Paasdagen voor jullie allemaal en liefs van mij.


32 opmerkingen:

 1. Ha, zo werkt het Chris: ik moet op mijn telefoon de internetversie van je blog laten zien. Dan kan ik wel een reactie achterlaten!
  Meid, wat een pracht verhaal en kippoenvelmomentrn. Voor de lezer maar helemaal voor Chago en Louis. Na dinsdag kom jij niet meer aan bloggen toe, maar zul je overstelpt worden met alle verhalen! Op zn Chago's 😉. Fantastisch dat hij dit op zijn leeftijd mocht beleven!
  Fijne paasdagen, liefs van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Excusez mijn ' kippenvelmomenten'. 😀
  Dat gepruts ook op een telefoon 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oooh wat zul je veel verhalen te horen krijgen, terwijl jezelf ook overkoepelt van de verhalen van Lanzerote. Achteraf gezien is de tijd omgevlogen hè? Ik wens je hele fijne paasdagen toe en daarna een geweldig weerzien met je man en kleindochter. Dag buvie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik bedoel natuurlijk overborrelt. Zucht

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat geweldig voor Chago en Louis dat ze zoveel gevonden hebben. Lijkt me vooral voor Chago geweldig. Ook om dat samen met Louis uit te zoeken, nu ja, vooral zij heeft gezocht. En dan zover weg, welliswaar verre, maar toch echt familie te vinden en te ontmoeten.
  Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geweldige ontdekking tijdens een wonderschone reis.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, Chris, zit hier met kippenvel te lezen, wat een verhaal en geweldig dat jou Chago en je kleindochter familie hebben gevonden! Zo belangrijk, weten waar je familie hebt wonen.
  Nog even en ze zijn weer thuis.
  Fijne gezegende Paasdagen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een ontroerend verhaal. Een droomreis met zoveel gevonden familie.😘😘

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hoopt dit soort dingen te ontdekken, maar hoe vaak lukt dat niet ? Wat een speciale, heel speciale reis !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat fantastisch dat ze dit avontuur samen kunnen beleven en een groot deel van hun roots hebben gevonden/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is een heel speciale reis. Echt een ontroerend verhaal.
  Echt gebeurd, en niet uit een boek
  Nog een paar dagen en ze zijn weer thuis, wat een verhalen zullen er zijn.
  Fijne Paasdagen.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk niet voor niets alles uitgezocht , daar zou je een boek over kunnen schrijven.
  Gr Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou zeker kunnen, denk ik, een boek schrijven. Wie weet maken we wel eens zo'n fotoboek online, met heel veel tekst!
   Groet terug.

   Verwijderen
 13. O Chris wat mooi dat je ons laat meegenieten van hun reis en de informatie waar ze naar op zoek waren. Voor Chago is een wens in vervulling gegaan en aan de foto's te zien is dit het land waar hij zich heel erg prettig voelt. Voor Louis het het een reis die ze nooit zal vergeten zo bijzonder. Haar huis heeft de kleur van haar Opa maar de uitstraling op haar gezicht heeft ze toch echt van haar Oma.
  Geweldig wat zul je blij zijn als ze weer thuis zijn en zij hun verhalen kwijt willen.
  Fijne Paasdagen en geniet van hun thuiskomst.
  Lieve groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zoals ik je al schreef Chris... wat heerlijk voor Chago om dit mee te mogen maken en dat ze ook zoveel gevonden hebben en zelfs familie ontmoet!
  Blijven natuurlijk contact houden.
  Je zult dinsdag veel verhalen te horen krijgen en veel foto's kijken, dus nog maar lekker nagenieten.
  Fijne paasdagen
  Liefs,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooie dingen ontdekken ze zo samen! Maar ik denk dat je blij zal zijn als je ze weer om je heen hebt. Fijne Paasdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zit hier echt met de tranen in de ogen je verhaal te lezen. Wat een reis maken die twee. Van de verschrikkingen van de slavernij tot het heden..... wat geweldig dat ze familie hebben teruggevonden.
  Wat een rollercoaster aan emoties moet deze reis met zich meebrengen vooral voor Chago.
  Geweldig ook deze mooie resultaten voor het onderzoek van Louisanne.
  En dan jij op grote afstand, dat zal af en toe best moeilijk zijn geweest.
  Gelukkig zijn er de foto's en de verhalen en de nieuw verworven familieleden. Geweldig leuk!
  Fijne en gezegende paasdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een fantastische belevenissen van Chago en dat hij zoveel familie heeft gevonden. Een gouden blogje Chris. Fijne paasdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat geweldig dat Chago en Louis zulke mooie ontdekkingen doen en zelfs familie terugvinden. Heel bijzonder. Wat zullen ze veel te vertellen hebben als ze terug zijn. Fijne paasdagen gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat geweldig voor Chago en Louis dat hun missie geslaagd is en familie gevonden is. Het heeft zo moeten zijn.
  Nog een paar nachtjes dan zijn jullie weer bij elkaar.
  Gezegende 2e Paasdag Chris
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een mooi verslag, zo geweldig dat Chago met jullie kleindochter deze reis kon maken met zulke mooie resultaten. Dat vergeet je nooit meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat bijzonder dat zij samen dit hebben kunnen onderzoeken en beleven, een heel bijzondere ervaring voor beide en voor Louis een geweldige herinnering om haar leven lang te koesteren. Ik wens haarveel succes met haar research en hoop dat zij de waardering ervoor krijgt die het verdient!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Waaauw , een super ervaring .Een prachtig verhaal.
  Jullie kleindochter gaat een geweldig werkstuk maken , met zoveel onderzoeks resultaten.
  Succes voor haar.
  En jij sterkte met het luisteren naar alle verhalen.
  groetjes Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ondertussen zijn Chago en je kleindochter weer thuis, wat zullen ze vol verhalen zitten over deze bijzondere reis. Fijn dat de missie is geslaagd en ze zoveel familie en achtergronden hebben kunnen vinden.
  Liefs van Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat moet dat een geweldige ervaring zijn geweest voor die twee!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. شركة امست للتنظيف افضل شركة لتنظيف المنازل والشقق والفللوالبيوت والمجالس والكنب والمفروشات والخزانات بالقطيف والمنطقة الشرقية لديها عمالة مدربة وخصومات هائلة طما توفر خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات بالقطيف باسعار رخيصة ومناسبة وخصومات هائلة

  شركة امست للتنظيف
  امست للنظافة القطيف
  شركة امست لمكافحة الحشرات
  شركة امست لرش المبيدات

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een fantastische belevenissen van Chago en dat hij zoveel familie heeft gevonden. Een gouden blogje Chris. Fijne paasdagen.
  สล็อต ออนไลน์

  BeantwoordenVerwijderen
 27. You always provide quality based posts and always meaningful. Thank you so much for sharing such an amazing blog with us. Visit
  Top 5 Website Development Company in India

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een reactie achter laat. Daar geniet ik altijd weer van.
Reageer je Anoniem en vind je het prettig een mailtje van mij te ontvangen, laat dan je mailadres achter of stuur mij die via het Contact tabblad op mijn blog.