Het plaatje hierboven is gemaakt van een foto van maart 2006. Handen van vriendinnen van onze kerk die voor het eerst bezig waren met patchen en quilten. Deze foto gaf de naam "Quilts and Friends" aan mijn Blog. Ik vind het leuk om via dit Blog iets te delen over mijn quilt en andere -handwerkactiviteiten, maar ook te schrijven over mensen, familie en vrienden, en diverse zaken die je soms meemaakt. Je kan een opmerking achter laten als je dat leuk vindt en klikken op de foto's voor een vergroting.

Vervolg 2 logje "1903-1933 ....."

Blok 6b


"Guusta van Meeckeren". Dat is de pseudoniem die mijn moeder koos als 'schrijfsters' naam. Waarom déze naam, dat weet ik niet.

Kijk ze hier eens heerlijk met een geconcentreerd gezichtje zitten schrijven:Op het Noordwijkse strand waar de familie in de zomermaanden vaak verbleef. Op de achterkant van de foto schreef moeder: Tine, Noordwijk a/zee, 2 aug. '23. Ze was dus toen een jonge vrouw van 20.
Ze hield van schrijven. Als 15-jarige begon ze er al mee, vooral 'romans'. Deze schreef ze in een soort kasboekje. En als inleiding vertelt ze:

"Meisjesjaren. Nannie is een meisjesboek voor meisjes van 12 tot 16 jaar. 'k Ben hier Zondag 5 mei (1918) aan begonnen. Moeder had visite, en zat ik boven voor 't open raam op m'n slaapkamer. Heerlijk scheen de zon naar binnen......speelde op 't gele behang..... 'k Had wel 'n ander verhaal, een liefdesdrama, 'k vond 't leuk ook eens een meisjesboek te schrijven. 'k Hoop dat ik het maar heelemaal af maak, dat 'k er niet midden in blijf steken. De schrijfster"

Dat laatste gebeurde wel. Toen ze volwassen was, heeft ze inderdaad echte verhalen en feuilletons geschreven die in het weekblad "De Spiegel" gepubliceerd werden. Zó leuk.

Helemaal rechts onderaan staan haar initialen. Die knipte ik van een van haar beetje mislukte werkstukjes. Moet je eens even kijken met wat een verschrik-kelijk kleine kruisjes dit geborduurd is!

Het was ongeveer in dezelfde tijd dat een knappe jongen van 18, bijna zwart krullend haar en héle mooie lichtblauwe ogen verliefd werd op dat lieve meisje uit de gereformeerde pastorie. Hij woonde om de hoek, maar 175 meter bij haar vandaan. Maar ach wat een verdriet! Zijn vader was absoluut faliekant tegen een vriendschap, laat staan een relatie, met dít meisje. Vanwege allerlei omstandigheden, waaronder ook de labiliteit van de moeder van dit meisje ..... Dus werd er stiekem gecorrespon-deerd, werd de verliefdheid sterker en heb ik nu stapels ontroerende brieven van hun beiden. Moeder borg de brieven goed op in een speciaal kistje dat ze kreeg van haar lievelings-tante Christien.
Uiteindelijk kwam het toch goed en konden ze heerlijk sámen op het strand zitten.

Blok 5


De blauwe regen bloeit uitbundig en een vlindertje van zijde zoekt haar weg. De zee ruist, de bloemen bloeien, de toekomst ziet er al wat beter uit.

Nog één blok te gaan.
Wordt vervolgd


13 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te horen dat je moeder verhalen schreef voor de Spiegel Dat tijdschrift hadden wij vroeger ook.
  Dan heb jij het schrijven van deze blog niet van een vreemde.
  Verdrietig verhaal van je oma.
  Zonnige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi vervolg weer, ik geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi verhaal Chris.
  Nu weten we ook van wie jij het talent hebt om leuke cq mooie stukjes te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Chris
  Ik ben erg onder de indruk van het prachtige verhaal dat je hier verteld bij deze schitterende quilt in wording, geweldig dat je het met ons wilt delen.
  groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig kwam het toch nog goed tussen die twee geliefden. Zo hoort het ook hè, in boeken ook meestal.
  Wat leuk dat je moeder schrijfster was. Lijkt me heerlijk om prachtige verhalen en boeken te kunnen schrijven.
  Jij weet zoveel van je ouders en je hebt zoveel materiaal... je zou zelf wel een boek kunnen schrijven over hun en jouw leven, compleet met foto's.
  Je bent met deze quilt al een beetje op weg.
  Liefs,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi verhaal weer. Dat fijne schrijven heb je vast van je moeder geërft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. net even dit en je vorige bericht gelezen!
  dat schrijverstalent heb je van geen vreemden, ik lees zo graag je verhalen!
  mooie herinneringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh heerlijk, een echt liefdesverhaal, ben ik verzot op!
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooi, het is als je een boek leest.
  Zo mooi de foto's in het quilt
  Fijn weekeinde .
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het leest als een spannend en meeslepend feuilleton, het levensverhaal van je moeder. Wat is er veel van en over haar bewaard gebleven. Heerlijk dat je dat met ons wil delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ohh, wat een mooi verhaal over je moeder. En wat bijzonder dat ze verhalen schreef voor de Spiegel! De foto bij blok 1 , het portret van haar, je lijkt op haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit verhaal leest ook als een prachtig boek Chris.
  Fijne dag,

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een reactie achter laat. Daar geniet ik altijd weer van.
Reageer je Anoniem en vind je het prettig een mailtje van mij te ontvangen, laat dan je mailadres achter of stuur mij die via het Contact tabblad op mijn blog.