Het plaatje hierboven is gemaakt van een foto van maart 2006. Handen van vriendinnen van onze kerk die voor het eerst bezig waren met patchen en quilten. Deze foto gaf de naam "Quilts and Friends" aan mijn Blog. Ik vind het leuk om via dit Blog iets te delen over mijn quilt en andere -handwerkactiviteiten, maar ook te schrijven over mensen, familie en vrienden, en diverse zaken die je soms meemaakt. Je kan een opmerking achter laten als je dat leuk vindt en klikken op de foto's voor een vergroting.

Het Venda meisje

Er was eens ......
Een jong Venda meisje (van de Venda-stam in het uiterste noorden van Zuid Afrika) is kortgeleden als 2e vrouw getrouwd met een oude Venda man. Met toestemming van zijn oudje, want elke dag water halen met haar pot bij de rivier, dat kan ze niet meer.
Het meisje bracht haar eigen, prachtige kleipot mee en zette die achter haar slaapkamerdeur. Elke morgen haalt ze water met die pot.


Maar ...... wat doet ze daar toch lang over! De oude man wil wel eens weten hoe dat komt en verschuilt zich tussen de bosjes. Daar komt ze al. Tilt het deksel van de pot en daar komt de mooiste vogel uit die hij ooit heeft gezien. De vogel gaat op een tak zitten en begint prachtig te zingen. Het meisje gaat zitten en kan haar ogen niet van de vogel afhouden. Ze vergeet de tijd, springt plotseling op, vult haar pot met water, verbergt de vogel onder haar kleren en gaat snel naar huis.
De man vertelt alles aan zijn oudje, maar die is zo doof dat hij hard moet praten en het meisje alles hoort.
Het is duidelijk: Het meisje heeft een geliefde in haar hart (de pot) gesloten. Het vogeltje moet dus dood! Maar het meisje vlucht op tijd met het vogeltje boven op de pot.


Dit is een van de oude verhalen van de Venda stam die nog steeds door grootmoeders aan de kinderen verteld worden. Verzameld door Ina le Roux, die het Venda-volk heeft bestudeerd.

Venda vrouwen borduren de verhalen voor Tambani Textiles om daar iets mee te verdienen. De moeite waard om hun site even te bezoeken. Op deze manier blijven de verhalen ook voor de toekomst bewaard.
Ik kocht dit borduurtje in de Tambani stand in Veldhoven. Mijn borduurtje is gemaakt door Violet Manngwe.

Het is even wat rustg op mijn blog en met het bezoeken van andere blogs. Er moest opnieuw een nieuwe pc voor Chago komen en oh wat kost dat een tijd. Maar ik ben er bijna!
Heel fijn weekend, het wordt mooi weer!

7 opmerkingen:

 1. Wat een leuk borduurtje en wat een leuk een pracht verhaal

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, Chris :))
  This is such a lovely story and embroidery ! Thank you.

  I waiting for my new computer, as well, and I'm getting a little impatient... My 8 years old Blog ("Friendship Threads) was hacked last January . All my contacts and links were sucked off in minutes. Though it is still readable, it's not usable for new posts. Soooo, I created a new Blog "Pennies from Heaven", but now I can't use it, since Windows 8 creation (and no updating possibility!... Och, marketing!!!).
  I do hope things we get better with my new Windows 8 PC, because I miss blogging a lot. We'll see... - Crossing my fingers AND toes ! :))

  Have a lovely weekend, dear Chris.

  XOXOXOXO
  Nadine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi verhaal, en wat een schitterend borduurtje is dat!
  Je hebt echt een hele mooie uitgezocht.
  Dat jij dat toch kunt om de p.c. helemaal gebruiksklaar te maken, je bent echt een wonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie uitleg bij dat prachtige handwerk. Veel succes met de nieuwe Pc. Petje af hoor want ik geloof dat mij het geduld en de kennis ontbreekt.
  En wij hebben genoeten hoor dit weekend van het weer en de natuur met al die mooie kleuren.
  Groeten
  marga

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi! Het quiltje en het verhaal erachter!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een reactie achter laat. Daar geniet ik altijd weer van.
Reageer je Anoniem en vind je het prettig een mailtje van mij te ontvangen, laat dan je mailadres achter of stuur mij die via het Contact tabblad op mijn blog.