Het plaatje hierboven is gemaakt van een foto van maart 2006. Handen van vriendinnen van onze kerk die voor het eerst bezig waren met patchen en quilten. Deze foto gaf de naam "Quilts and Friends" aan mijn Blog. Ik vind het leuk om via dit Blog iets te delen over mijn quilt en andere -handwerkactiviteiten, maar ook te schrijven over mensen, familie en vrienden, en diverse zaken die je soms meemaakt. Je kan een opmerking achter laten als je dat leuk vindt en klikken op de foto's voor een vergroting.

Aangrijpend


Dit is geen vrolijk logje. Toch schrijf ik het met heel veel dankbaarheid. In mei vertelde ik dat mijn grote Logcabin quilt was verhuisd. Hij ging naar een lieve vrouw die ik nooit had gesproken of gezien. Maar veel meer vertelde ik toen niet. Dat wil ik nu wel doen.

Tijdens ons eerste telefonische contact begreep ik dat zij (ik zal haar Ada noemen) ziek was. Ze had een atypische vorm van asbestkanker. Haar zoon, collega van onze dochter, had haar de quilt laten zien en ze wilde hem dolgraag hebben. Ze was er helemaal weg van. Ook wilde ze er van harte voor betalen! O, wat heb ik daar mee geworsteld!
Uiteindelijk maakten we een afspraak en maakte ik kennis met haar en haar man. Ik heb genoten! Ontroerend was het hoeveel gebeurtenissen uit ons leven we met elkaar konden delen en hoeveel raakvlakken er waren. Er was direct een soort verwantschap, heel bijzonder.
Tijdens ons gesprek belde er iemand uit Polen en Ada vertelde toen dat ze al jaren contact hadden met een familie uit Polen en vaak goederen daar naar toe hadden gebracht. Toen vond ik de moed om dit te zeggen: omdat zij mijn quilt kochten, had ik de financiële middelen om na lange tijd naar mijn vrienden in Wit Rusland te vliegen en daar ook nog wat extra's achter te laten. Toen waren er tranen bij haar man.

We spraken elkaar nog een paar keer door de telefoon en ik ontving een paar eigen gemaakte kaarten van Ada. We spraken af dat ik haar na thuiskomst uit WR weer zou opzoeken en alles zou vertellen. Op 5 okt. kwam ik thuis en hoorde dat Ada heel snel achteruit ging. Toch mocht ik haar de volgende dag bezoeken. Ik zat 10 minuten naast haar bed, liet het popje dat ik in WR voor haar kocht, zien en vertaalde de kaart die Larissa had meegegeven. We hielden elkaars handen vast en ik ervoer zo'n bijzondere vrede. Ik ben zó dankbaar voor die 10 minuten. Afgelopen maandag is Ada overleden.

Gistermiddag waren we bij de afscheidsdienst in een prachtig oud Doopsgezind kerkje. Het was afgeladen vol, hartverwarm-end. Rond de kist een zee van bloemen en half over de kist de quilt! Mooi gedrapeerd en met nog een paar bloemstukken.
Ontroerend.


43 opmerkingen:

 1. Een prachtig verhaal. Koester je herinnering.
  Liefs Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een emoties. Goed dat je het op papier zet. Je quilt heeft heel veel goede dingen teweeg gebracht. Sterkte met het verlies en het verwerken van al die gebeurtenissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig verhaal, wat zo'n warme herinnering zal worden. Wat mooi dat je dit nog voor en met haar mocht delen. Heel veel sterkte Chris, want het gaat je toch niet in de koude kleren zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh Cris wat een aangrijpend verhaal maar o zo mooi dat jouw quilt zo'n goede bestemming kreeg,ik krijg het er koud van.

  Liefs en een hele dikke knuffel van Ria ;0))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een bijzonder verhaal Chris--om nooit te vergeten.
  Sterkte en een gezegende zondag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ontroerend en tegelijk mooi en hartverwarmend om zo een goed menselijk contact op te bouwen en dan weer te moeten afgeven. Wens je veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi dat je quilt zo goed terecht kwam. En dat er zo'n mooie helaas korte vriendschap uit ontstond. Koester je herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat bijzonder dat er door een quilt zo'n mooi en diep contact kan ontstaan. Ik denk dat het voor jullie allebei weldadig is geweest.
  Je mag de herinnering koesteren en er met een goed gevoel op terug kijken. Mooie zondag, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje, kippevel en prikkende ogen.
  Fijn dat jullie op tijd terug waren en haar nog even konden zien.
  Heel veel sterkte.
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Chris wat een bijzonder verhaal, wat mooi ook dat je net op dit moment in elkaars levens bent gekomen. Dank voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De tranen staan in mijn ogen na dit prachtige verhaal Chris.
  Wat fijn dat ze nog een tijdje van jouw heerlijke quilt heeft mogen genieten en dat je zo goed afscheid van haar hebt kunnen nemen.
  Veel sterkte gewenst.
  Liefs,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een ontroerend verhaal. Wel fijn dat je dit alles voor haar hebt kunnen doen. Sterkte hiermee. Groetjes van Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lieve Chris,

  Al de mensen voor mij hebben het al gezegd, het is fijn te weten dat je quilt zo'n goede bestemming heeft gekregen. De mogelijkheid erdoor dat je zelf (nog meer) goede dingen kunt/ kon doen juist door er afstand van te doen.
  Het 'nadenkertje' zegt al zoveel:
  What we keep, we lose,
  What we give, we hold it for ever.

  Veel sterkte van Jantje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een ontroerend verhaal.Bewaar de herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat mooi dat jullie zoveel voor elkaar hebben kunnen betekenen. Fijn om dit te lezen. Dit moet toch iets zijn om heel dankbaar voor te zijn.
  Lieve groetjes van ons allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zit met kippenvel je verhaal te lezen, Chris! Wat is dat toch met quilts, dat er zoveel verhalen aan verbonden komen?
  De herinneringen aan het ene lapje, of aan de maakster, of de warmte?? Eén ding is zeker: een quilt is heel vaak niet zomaar wat lapjes aan elkaar!
  liefs, Syl

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Chris, het is een mooi, maar ook een droevig verhaal.
  Veel sterkte gewenst.
  Liefs,Sonnja

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel aangrijpend, zit met tranen in de ogen je verhaal te lezen. Sterkte!

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen

 19. Chris, je bent zo'n mooi mens!!

  Sterkte en een warme groet,
  Rya Lucas

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Lieve Chris, een ontroerend, mooi en ook zo droevig verhaal.
  Heel veel sterkte en koester het mooie van deze bijzondere ontmoeting in je leven.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Fantastisch dat je dit nog hebt kunnen doen. Het is alleen erg triest hoe het afloopt. Ik wens je heel veel sterkte meid.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Koude rillingen.... Wat een belanigrijke ontmoeting was dat voor jullie allebei. En wat waardevol dat jouw quilt op haar kist lag. Wat benje toch een lief mens.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Een ontroerend verhaal. En zo waardevol om te lezen hoe jullie laatste ontmoeting is geweest.
  In gedachten zie ik de quilt op haar kist liggen een gevoel van samen zijn.
  Dikke knuf voor jou en heel veel lieve groeten van mij en CL.
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een verhaal! Heb je blog bijgelezen, en je hebt heel wat te verwerken, sterkte met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Chris,wat een verhaal.Ik kreeg het er koud van,maar de mooie gedachten is dat ze toch nog van de quilt heeft kunnen genieten.
  Daar moet je toch maar aan denken,jij hebt haar die warmte gegeven en je mooie reis gemaakt.
  Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een mooi en ontroerend verhaal, Chris. Wat fijn dat je haar nog hebt kunnen bezoeken voor ze stierf. Het moet een goed gevoel geven dat je zoveel voor haar hebt kunnen betekenen!

  Sterkte en lieve groeten, Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een onroerend verhaal zeg en wat een mooie herinnering aan je quilt toch.....liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een pracht van een nagedachtenis.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een groot gemis maar wat heb je ook veel voor haar (hen) kunnen betekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Dank dat je het met ons gedeeld hebt, ik wens je heel veel sterkte toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Chris wat heeft deze prachtige quilt een bijzondere band gesmeed, heel ontroerend je verhaal. Ik had je bericht in mei niet gelezen ivm een blogpauze dus wist het niet. Ontzettend lief van je!
  Veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Aangrijpend verhaal Chris!
  Mooi dat jouw quilt zoveel warmte heeft mogen geven in verschillende opzichten en in verschillende landen.
  Quilts blijven toch iets aparts.
  Het verbindt mensen die elkaar anders nooit zouden ontmoeten.
  Wat hebben we toch een mooie hobby!
  Sterkte in het verwerken hier van.
  Rieteke

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Een bijzonder verhaal, Chris. Fijn dat je haar nog hebt getroffen na je thuiskomst. Je zult hier zeker een goed gevoel aan over houden. Een quilt is meer dan een lappendeken.
  Lieve groet, Marianne K.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat ontroerend Chris, fijn dat je dit met je bloglezers deelt. Sterkte gewenst om dit een plaatsje te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Met veel ontroering en kippenvel heb ik je logje gelezen. Wat een bijzondere ontmoeting en hoe het kwam dat jij naar WR kon afreizen om je dierbare vriendin te kunnen ontmoeten. Jammer dat de tijd zo kort was om elkaar verder te leren kennen. Sterkte...

  BeantwoordenVerwijderen
 36. wat een prachtig mooi verhaal! zo warm!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. met recht een aangrijpend verhaal, sterkte met het verwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Lieve Chris,
  Wat een bijzondere vrouw moet dat zijn geweest, nog aan anderen denkend terwijl zij zelf haar einde naderde, maar ook wat fijn dat je afscheid hebt kunnen nemen van haar en dat de quilt een teken is geworden van een laatste en heel bijzondere vriendschap. Ik wens allen die van haar hielden kracht om dit grote verlies te verwerken en weet zeker dat ze haar eens weer zullen zien!
  Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Lieve Chris, een nieuwe vriendin zo snel verliezen, ik wens jou en haar familie en vrienden veel moed, liefde en goede herinneringen. Bedankt dat je ons deel genoot hebt gemaakt van deze bijzondere ontmoetingen. zonnige kus uit Rio, Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Warm gevoel heb ik erbij ondanks de verdrietige omstandigheden waarin het allemaal afspeelt.Heerlijk zulke ontmoetingen, daar ben je zo blij mee.
  Geniet van het gevoel en koester de herinnering.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Dag Chris.

  Zo blijkt maar weeer.

  Daar alleen kan liefde wonen.
  Daar alleen is het leven goed.
  Waar men stil en ongedwongen.
  Alles voor elkander doet.

  Groetjes Priscilla

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een reactie achter laat. Daar geniet ik altijd weer van.
Reageer je Anoniem en vind je het prettig een mailtje van mij te ontvangen, laat dan je mailadres achter of stuur mij die via het Contact tabblad op mijn blog.