Het plaatje hierboven is gemaakt van een foto van maart 2006. Handen van vriendinnen van onze kerk die voor het eerst bezig waren met patchen en quilten. Deze foto gaf de naam "Quilts and Friends" aan mijn Blog. Ik vind het leuk om via dit Blog iets te delen over mijn quilt en andere -handwerkactiviteiten, maar ook te schrijven over mensen, familie en vrienden, en diverse zaken die je soms meemaakt. Je kan een opmerking achter laten als je dat leuk vindt en klikken op de foto's voor een vergroting.

Russische pannenkoeken

Morgenmiddag doe ik eindelijk weer eens mee met een workshop. Ik ga een Russische pannenkoek maken! Nee, geen 'Blini', kleine, dikke hartige pannenkoeken gemaakt van boekweitmeel. In de Russische keuken worden ze dikwijls met kaviaar of gerookte vis gegeten. Kijk, hier ben ik bezig iets dergelijks te maken van aardappels onder het toeziend oog van Ljuba, waar ik in 2006 te gast was. Ik wilde alleen geen doekje op mijn hoofd én ik was toen wat dikker.....Gelukkig nam zij het van me over, ging wat sneller, haha.
Nee, ik ga een pannenkoek maken die meer op een Artisjok lijkt. Van stofjes. Een typisch, oud Russisch patroon dat vrouwen op het platteland vaak gebruikten om bijvoorbeeld een kussen te maken of gewoon om te versieren.
Op de Expo in Vijfhuizen in 2011 hingen een aantal quilts van Oekraïense vrouwen waarin deze techniek verwerkt was.


Ik heb er toen foto's van gemaakt, maar kan ze nergens meer vinden. Via Googelen heb ik er 2 in een album van Liset Noorduyn gevonden en ben blij dat ik die voor dit logje mag gebruiken. Hier is nog een detail foto.


We konden er niet meer achterkomen wie van de dames de quilt op de foto heeft gemaakt, maar dit zijn de namen van alle dames die meededen:
Irina Fomina, Elena Shumilina, Valeria Fionik, Tatiana Goncharuk en Emilia Grekova.
In HZG magazine van febr. 2011 stond een artikel met uitleg.

De workshop, 2 middagen, is bij Aljona in Schagen. Zij komt zelf uit Oekraïne en is nog niet zo heel lang geleden met een quiltwinkel begonnen. Toen ik zo'n 'pannenkoek' bij haar zag liggen, was ik direct verkocht voor de workshop, dat snap je wel. Een stukje van mijn hart woont nog steeds in Wit Rusland. Ik heb er reuze zin in en ga m'n best doen om er iets leuks van te maken.

22 opmerkingen:

 1. Die heb ik toen ook zo staan te bewonderen. Een prachtige techniek. Fijn dat je daar een workshop van kunt volgen Heel veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gave quilt zal dat worden, ben benieuwd naar jouw creatie! Is het een vouwtechniek? Fijne dag, knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel werk met een pracht resultaat. Veel plezier bij de cursus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw buuv, heel veel plezier en succes ermee. Ik ben bang dat je straks geen puntje meer kunt zien. Pff wat een uitdaging!
  Buuv Joke M

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk Chris! Dat is jou wel toevertrouwd om daar iets speciaals van te maken. Uit het hart gegrepen :) Ik denk zomaar dat het een fleurige pannenkoek gaat worden.
  Veel plezier ermee
  Liefs
  Rian
  (ps. lijkt me vreselijk veel 'vouw' werk...)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat ziet er heel mooi en appart uit!
  Allemaal vouwwerk lijkt me wel.
  Niet om op te eten deze pannenkoek, maar vast leuk om te doen.
  We zien jouw pannenkoek wel op je blog denk ik.
  Veel succes met de workshop!
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben heel benieuwd hoe de pannekoek van jou gaat worden. Het ziet er prachtijg uit maar het is zo te zien wel een aparte techniek.
  Veel succes en plezier.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ziet er heel mooi en apart uit. Heel veel plezier op de cursus.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel veel succes morgen en snel laten zien he.
  Groetjes Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Is dat niet heel veel knipwerk en priegelwerk? Ik zie er een waar kunstwerk in, ben heel nieuwsgierig hoe het gaat worden en vooral hoe je ervaring is met deze techniek. Veel plezier en succes op de workshop!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ach ja, mooi toch die 'pannenkoeken'. Ik zag ze het eerst in de Elzas en later kwam die tentoonstelling ook naar Nederland en zag ik de quilts opnieuw in Vijfhuizen. Zo mooi vond ik ze. Leuk dat jij nu de herinneringen weer boven brengt. Heel veel plezier bij de workshop, we gaan daar vast later meer over lezen en zien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een schitterende techniek is dit Chris,( nu kijk uit om naar Holland te komen>! want je snapt het al! kleine demonstratie dag )

  Alvast heel veel plezier met het uitproberen

  leuk even die foto met herinneringen
  Fijne dag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dit heb ik nog niet eerder gezien, al lijkt het wel iets weg te hebben van die dennenappels van stofjes. Veel plezier met de workshop.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ben benieuwd naar de pannekoek ,hoop dat je een leuke middag had,kan even nergens heen wacht op aannemer.groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk stukje, Chris. Staat er mooi op. Ben benieuwd naar jouw artisjok. Veel plezier bij het ontdekken van deze nieuwe techniek! groetjes, Liset

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat ziet dat er leuk uit, ben heel benieuwd naar je pannekoek straks. Heel veel plezier met de workshop.
  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. een pannenkoek bakken gaat sneller maar van deze heb je langer plezier!! wat een pracht om te zien, veel succes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ja dat snap ik wel...dat je verkocht was. Prachtig gewoon en leuk om een workshop te gaan volgen!!groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een mooie pannenkoek, is vast veel werk, ik ben benieuwd naar jouw resultaat. veel plezier met maken. Groetjes van Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Interessant en lijkt me niet gemakkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ...en hoe was de cursus???
  Dochter

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een reactie achter laat. Daar geniet ik altijd weer van.
Reageer je Anoniem en vind je het prettig een mailtje van mij te ontvangen, laat dan je mailadres achter of stuur mij die via het Contact tabblad op mijn blog.