Het plaatje hierboven is gemaakt van een foto van maart 2006. Handen van vriendinnen van onze kerk die voor het eerst bezig waren met patchen en quilten tijdens een begincursus die ik gaf. Deze foto gaf de naam "Quilts and Friends" aan mijn Blog die ik in juli 2008 voor het eerst publiceerde. Ik vond het leuk om via dit Blog iets te delen over mijn quilt- en andere handwerkactiviteiten, maar ook te schrijven over mensen, familie en vrienden, en diverse zaken die je soms meemaakt. Inmiddels is het augustus 2020 en heb ik besloten te stoppen met bloggen. De Blog op zich wil ik voorlopig nog op internet laten staan.

Seminole patchwork

Zoals ik mijn vorige logje zei, kies ik voor een Seminole patchwork voor het verbindingsstuk tussen voor en achterkant van de naaimachine hoes. En omdat die hoes voor "Uncle" Jones bedoeld is, vond ik dat hij zelf ook maar eens aan het werk moest.


Het is een van de vele Seminole patronen. Snij en naai 5 lange stroken aan elkaar.


De middelste 3 stroken sneed ik 2,5 inch breed, de 2 buitenste sneed ik met een extra naadtoeslag van 0,25 inch, dus 2,75 inch breed. Snij dan loodrecht op de stiknaadjes strips van 2,5 inch.


Leg die strips weer aan elkaar, maar .....


.... verschuif ze ten opzichte van elkaar zoals boven. Aan elkaar naaien en dan is dit het resultaat:


De randen bijsnijden mét een naadtoeslag(!)


Om de goeie breedte te krijgen, heb ik aan de zijkanten nog een strook genaaid.


Nu nog dubbelen en doorpitten.

De patronen van het Seminole patchwork zijn geïnspireerd door de kleding van de Seminole Indianenstam uit Florida en het woord 'seminole' is afgeleid van het Spaanse woord 'cimarrón', dat 'runaway' of 'Wild one' betekent. Afbeeldingen van verschillende patronen kan je HIER vinden. Ook zijn er veel sites waar je over de geschiedenis en achtergrond van de Seminoles kan lezen. Bijvoorbeeld op DEZE site en ook op DEZE.

23 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat Uncle aan het werk wordt gezet en wat een mooie rand is dat geworden, kende de techniek niet, dus bedankt voor de les! Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die Uncle Jones doet het goed! Wij hebben die techniek weleens geleerd op een regiodag, maar ik wist niet dat het zo heette. Jammer genoeg niet zo'n goede techniek voor handquilters. Maar het gaat wel lekker vlug, dus je hoes is niu gauw klaar!
  Bedankt voor de verwijzingen.
  Groetjes, Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He Chris, bedankt voor dit "Tutorialleke", Kijk hier kan ik wat mee, ik heb stof, een snijmes, een snijmat, een aantal mooie linealen maar het eraan beginnen....zonder dat er kleine handjes meegraaien en ook stofjes willen,hi,hi!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie techniek ! bedankt om het te showen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi deze rand. Echt iets om zelf ook eens te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er mooi uit en leuk dat je de techniek laat zien. Ga ik ook maar eens proberen.
  Ben benieuwd hoe de hoes er uit ziet als ie klaar is

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi ben benieuwd als hij helemaal af is ,wil dat quilten zelf ook wel eens proberen vind de kleuren combinatie`s vaak zo mooi .
  Groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie stofjes heb je gebruikt. Pas precies bij Mr. Jones. En een mooie, snelle techniek....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb zo'n bewondering als je van repen blokjes kunt maken. Bij mij zijn ze ALTIJD scheef!!!! Het wordt weer een leuk patroon Chris.
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vanmorgen las ik in de krant(BN De Stem)een leuk artikel over tuinhuisjes. Ik herkende je meteen omdat ik af en toe je inspirerende blog bezoek. Mijn complimenten voor je mooie werk! Hartelijke groeten uit Zevenbergen, Cora v.d. DuijnSchouten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Cora, bedankt voor je enige reactie! Ik hoop dat je dit leest, want ik heb geen mailadres van je. Hartelijke groet van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. erg leuk, Chris en ik weet nu ook weer wat Seminole patchwork is!!
  En nu even achter de krant aan......;)
  groetjes, Syl

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ach... moet die machine nu zijn eigen jasje naaien?
  Gelukkig wordt hij goed bestuurd door jou, anders werd het niet zo'n mooie rand.
  Vind het een hele leuke techniek, alleen met de hand lukt dat niet, want dan gaat alles direct los na het snijden.
  Maar het wordt een prachtige hoes!
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Chris wat grappig ik zie je bij ons in de krant staan in het artikel van hobbykamertje naar hobbyhuisje. Leuk stukje met 2 mooie foto,s . Wat een heerlijke werkplek heb je in de tuin. Je wordt landelijk bekend ;))

  Groeten Miny

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Chris.
  Wat een leuk artikel van je in het Brabants Dagblad,heerlijk zo'n huisje in de tuin en een mooi verhaal erbij.Ik volg je blog altijd stil maar dit wou ik even kwijt.
  Groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hou het even goed in de gaten allemaal.
  Leuk dat je techniek laat zien.
  Voor mijn Grand Quilter heb ik ook nog een jasje nodig. Als je het niet erg vind dan pik ik jouw idee strakjes in voor het maken van eentje voor haar. Vind het zo leuk worden.

  Groetjes,
  Marga♥

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk om te doen.
  Op deze manier heb ik ooit een theemuts gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo heb ik eens een hartjesrand om een quilt gemaakt, en je stofjes zijn zo goed gekozen! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dit heb ik eens even goed gebestudeerd!Dat gaat lukken. Zo kan ik vast wel die hoes voor elkaar krijgen. Alleen nog een mooi borduurtje vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hej Chris, nu kwam ik in google reader dit met een sterretje gemarkeerde logje nog tegen. Leuk om te zien hoe je dit maakt. Heel simpel en een erg mooi effect. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een reactie achter laat. Daar geniet ik altijd weer van.
Reageer je Anoniem en vind je het prettig een mailtje van mij te ontvangen, laat dan je mailadres achter of stuur mij die via het Contact tabblad op mijn blog.