Het plaatje hierboven is gemaakt van een foto van maart 2006. Handen van vriendinnen van onze kerk die voor het eerst bezig waren met patchen en quilten. Deze foto gaf de naam "Quilts and Friends" aan mijn Blog. Ik vind het leuk om via dit Blog iets te delen over mijn quilt en andere -handwerkactiviteiten, maar ook te schrijven over mensen, familie en vrienden, en diverse zaken die je soms meemaakt. Je kan een opmerking achter laten als je dat leuk vindt en klikken op de foto's voor een vergroting.

De Synagoge in Alkmaar

Sinds kort is de Synagoge in Alkmaar weer in het bezit van de Joodse gemeenschap. In 1804 al werd het gebouw door de toenmalige Joodse gemeenschap aangekocht. Door de deportatie van de Joden in de Tweede Wereldoorlog, verloor het gebouw zijn functie en heeft sinds 1954 onderdak geboden aan de Baptistengemeente. Na een rigoureuze renovatie wordt het nu weer gebruikt waarvoor het bedoeld was: als Sjoel (Jiddisch, van het Duitse Schule), Huis van samenkomst.

Opening van de Sjoel in Alkmaar (foto van internet)

Gisteremiddag waren wij er op uitnodiging van een kennis te gast bij een optreden van Otto de Bruijne en Elise Mannah. Hij schildert. Met verf én met woorden! Een woordkunstenaar. Hij 'schilderde' 3 verhalen met daarin typische Joodse humor en wijsheid. Als hij vertelt, hang je aan zijn lippen! Het is een wonder dat hij weer kan optreden, na een jarenlange revalidatie. Hij is zeer ernstig ziek geweest, heeft 51 dagen in coma gelegen. Wil je meer over hem weten, kijk dan even HIER of HIER.

ELISE treedt regelmatig samen met hem op. Zij zingt. Gister zong zij prachtige liederen in het Hebreeuws en we hebben ook met ons allen Hebreeuwse 'evergreens' gezongen. Het was echt heel bijzonder, ik heb genoten.

Heel bijzonder was ook de bewaking. Ja, je leest het goed. Voor de ingang stonden bewakers die contro-leerden of je wel uitgenodigd was en of je niets verdachts bij je had. Dit n.a.v. wat er in Frankrijk is gebeurd. Het ging heel vriendelijk hoor, dat wel, maar het is triest dat zoiets tegenwoordig nodig is.

7 opmerkingen:

 1. Wat een bijzondere dag was dat! Ik ben als kind in Elburg naar de synagoge geweest, daar werd in een zijzaaltje een mis opgedragen, zo goed ging men daar met elkaar om, jammer dat dat nu blijkbaar niet meer kan! Ik wens je net zo'n bijzondere week toe, knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zal een heel bijzonder avond zijn geweest Chris, en het is toch wel erg dat er op zo een avond bewaking moet zijn! waar gaan we naar toe, dat dit ook al bij een concert moet gaan gebeuren
  fijne dag gr joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel bijzonderr om zo iets te mogen meemaken.
  Ben het helemaal met jou eens dat het heeeeeeel erg jammer is dat er tegenwoordig zoveel bewaking moet zijn om mensen met andere bedoelingen tegen te houden.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een bijzondere middag en wat jammer, dat het nodig is, dat er gecontroleerd wordt. Èn weer wat geleerd, ik had nooit gedacht dat "sjoel" van Schule komt.
  Wat een mooie rode huisjesquilt maak je trouwens!
  Groetjes, Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn als je bij zoiets aanwezig mag zijn!! Liefs, Syl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pff, wat een indrukwekkend verhaal van de heer de Bruijne! En wat heeft hij gelijk!! Alles gaat om de eer van God!
  Wat heerlijk dat jullie zo'n fijne middag hebben gehad! En dan die bewaking..'t is erg maar het moet.
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk dat je hier bij mocht zijn!
  Inderdaad somber dat die bewaking nog steeds nodig blijkt te zijn.
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je een reactie achter laat. Daar geniet ik altijd weer van.
Reageer je Anoniem en vind je het prettig een mailtje van mij te ontvangen, laat dan je mailadres achter of stuur mij die via het Contact tabblad op mijn blog.