Het plaatje hierboven is gemaakt van een foto van maart 2006. Handen van vriendinnen van onze kerk die voor het eerst bezig waren met patchen en quilten. Deze foto gaf de naam "Quilts and Friends" aan mijn Blog. Ik vind het leuk om via dit Blog iets te delen over mijn quilt en andere -handwerkactiviteiten, maar ook te schrijven over mensen, familie en vrienden, en diverse zaken die je soms meemaakt. Je kan een opmerking achter laten als je dat leuk vindt en klikken op de foto's voor een vergroting.

Elf november en een siggy

Gisteravond, op elf november, mocht ons Engeltje weer haar lichtje laten schijnen en met haar lampionnetje langs de deuren gaan. En natúúrlijk een héleboel snoep verzamelen.


Een klein stukje tekst van DEZE site"
"Sint-Martinus was beschermheilige van reizigers en rondtrekkende kooplui; van armen, bedelaars en bekeerde dronkaards; van herders, boeren, wijnbouwers, kinderen en van het vee. Op zijn naamdag kregen de kinderen vrij van school en was het gebruikelijk hen te trakteren, bijvoorbeeld door met lekkernijen te strooien. Ook maakten de stads-bestuurders op die dag door klokgelui de aanvang van de brooduitdeling aan de armen bekend. Zo werd bijvoorbeeld vermeld dat dit in 1380 gebeurde bij de Wittevrouwenpoort in Utrecht."
Maar er zijn meer theorieën over de afkomst van dit feest.

Voor mij kwam er onverwacht weer een siggy, van Liliana uit Italië.


Ze heeft, heel apart, een kantje in het midden verwerkt.
Grazie Liliana!

10 opmerkingen:

Berna zei

Leuk he al die kindjes aan de deur. Het worden er elk jaar meer. We hadden aan drie zakken snoep niet genoeg dus de zak taaitaai moest er aan te pas komen.
Fijne dag.

Annelies zei

Bij ons kwam er helemaal niemand langs. Eigenlijk nooit. Ik denk dat het wel zo is in de dorpskern.
Een mooie siggy.

Lida zei

Gaaf gebeuren dat Sint Maarten vieren, is hier niet de gewoonte, maar bij de nichtjes in Zwolle wel. Wat een schattig kopje heeft je kleindochter! Lief dat kantje in die siggie, mooie aanvulling! Knuffel
Lida

AnitaS zei

Je kleindochter ziet er echt als een engeltje uit. Mooie siggy.

inekeo zei

Hallo Chris,ja wat was het gezellig die blijde koppie`s en prachtige zelf gemaakte lampions.heb zelf vergeten om een paar foto`s te maken.
Groetjes uit Bergen Ineke

Willy zei

Leuke foto van je kleindochter. Ze is goed voorbereid met haar rugtasje. Hier wordt geen St.Maarten gevierd. Juist zo leuk met die lampionnetjes en zingende kinderen.
Fijne week,

Gonny zei

Het 'engeltje' heeft een prachtige lampion, ik ben gek op katten.
Hier in het zuiden is gisteren het carnavals seizoen al begonnen. Toen we nog vlak bij de school woonde konden we ook genieten van de optocht richting het St. Maartens vuur. In verband met het milieu mag open vuur hier niet meer. Toch wel een beetje jammer...

feltfree på Åsly zei

Heerlijk dat Sint Maarten. Ik vond het altijd leuk om een lampion met de klas te maken. Hoeft hier niet

Floor zei

In 1380 in Utrecht...... ik herinner me er niets van, hoe kan dat nou?
Woonde toen nog wel in Wittevrouwen.... of was dat nou in 1980?
Wij hadden hier ook weer veel kindertjes langs de deur.
Mensen die mee willen doen zetten dan een brandende kaars voor hun raam, zodat de kinderen weten dat ze daar mogen aanbellen en zingen, en ... snoep krijgen natuurlijk!
Groetjes,
Floor

quiltlodge gerda zei

Ach ontroerende foto van je kleindochtertje. Wat is het toch een leuk feest hè.