Het plaatje hierboven is gemaakt van een foto van maart 2006. Handen van vriendinnen van onze kerk die voor het eerst bezig waren met patchen en quilten. Deze foto gaf de naam "Quilts and Friends" aan mijn Blog. Ik vind het leuk om via dit Blog iets te delen over mijn quilt en andere -handwerkactiviteiten, maar ook te schrijven over mensen, familie en vrienden, en diverse zaken die je soms meemaakt. Je kan een opmerking achter laten als je dat leuk vindt en klikken op de foto's voor een vergroting.

Beneveld....

Nee hoor, geen paniek, ik heb niet te diep in het glaasje gekeken of zo. Maar ik zat wel in de nevels, samen met Chago. Hij heeft altijd heel veel belangstelling gehad voor sterren en planeten en alles wat met het heelal te maken heeft. Vandaar dat wij afgelopen vrijdagavond bij een lezing waren over nevels in de STERRENWACHT hier nog geen 2 km vandaan. Dat was de eerste keer dat we daar binnen waren.
Het was echt bar interessant, maar na een uurtje was mijn hoofd ook bar nevelig! Gelukkig was er pittige koffie en mochten we ook naar boven in de koepel en door de telescoop kijken. En dat was super!! De lucht was stralend helder en de uitleg fantastisch. Wat een sterren!


We hebben veel gezien, o.a. de Andromeda nevel, als een klein neveltje, ongeveer zoals op de linkse foto. De rechtse is door een nog veel grotere telescoop gemaakt.De Andromedanevel, een naaste buur van ons melkwegstelsel, staat op 2,2 miljoen lichtjaar afstand. Eén lichtjaar is de afstand die het licht in één jaar aflegt. Je wilt zeker ook wel weten hoeveel kilometer een lichtjaar is. Wel, het licht heeft een snelheid van 300.000 km/sec. In één seconde legt het licht dus 300.000 kilometer af. In één minuut dus 60 x 300.000 = 18 miljoen kilometer. In één uur 60 x 18 miljoen = 1080 miljoen kilometer. In één dag 24 x 1080 miljoen kilometer = ongeveer 26.000 miljoen kilometer. Dat is 26 miljard kilometer. Per jaar legt het licht 365 x 26 miljard = 9500 miljard kilometer af. Ofwel 9,5 biljoen kilometer. Dat schrijven we zo: 9.500.000.000.000! (informatie van DEZE site). Dat is toch niet te bevatten.

We zagen Jupiter met de 4 manen. Zó duidelijk:


En natuurlijk ook de maan. Juist omdat hij niet vol was, kon je goed het reliëf op het oppervlak zien. Schitterend.


We hebben nog veel meer gezien, maar je realiseert je dat het maar een miniminiminifractie is van al dat grootse van de Schepping. Overweldigend!

(De foto's heb ik uiteraard via internet)


20 opmerkingen:

Ineke Hulzebos zei

Wat een prachtige foto's, indrukwekkend!! Groetjes,
Ineke Hulzebos

AnitaS zei

Die afstanden zijn duizelingwekkend. Gelukkig dat het zo'n helder weer was.

AnitaS zei

Die afstanden zijn duizelingwekkend. Gelukkig dat het zo'n helder weer was.

Willy zei

Dat lijkt me echt leuk om eens te zien. Het is hier in de buurt ook mogelijk, las het al vaak in de krant. Een volgende keer dus meteen afspreken.
Groetjes

Anita A zei

Hoi Chris, wat mooi en tegelijkertijd indrukwekkend !

mieke zei

Mooi en inderdaad niet te bevatten, de afstanden en de grootte.

Lee Prairie Designs zei

WOW! Beautiful...Thanks for sharing your wonderful pictures!

Also ...thanks for the darling villages and pictures of the cottages that you posted a few posts back...love them sooooo quant!

Hugs, Carolyn

idaviltcreatief zei

En nu een sterrenquilt maken?

petronella zei

Tjonge wat indrukwekkend, een leuk verslag hoor!!

Lida zei

Wat een gave ervaring, daar hebben jullie dus echt van genoten! Wat een afstand hè, niet echt te bevatten!
Fijne dag, knuffel
Lida

margaquilt zei

Hallo Chris
Er is een hemel voor jou open gegaan.
Kan mij voorstellen dat je genoten hebt en dan al die getallen het begint een beetje te duizelen.
Fijne dag
groeten
marga

Anoniem zei

Dag Chris,

Ja, als je de sterrenhemel van zo dichtbij hebt mogen zien, dan besef je pas goed hoe klein we eigenlijk zijn. En hoe kort een mensenleven is.
Iedere avond voor het slapen gaan kijk ik ook altijd even naar boven. Wist je dat de piramides in de Gizeh -vallei zijn gebouwd gelijk aan de stand van een paar 'sterren'? Er is nog een mythologisch verhaal aan verbonden.

Veel groeten van Jantje

Janet zei

Op deze manier sterretjes zien is geen straf toch? Wie weet haal je er wel inspiratie uit voor een nieuwe quilt!(na de ufo's ;-))En de schepping tja: onvoorstelbaar wonderlijk gedaan! Heer hoe heerlijk is uw naam! (dit zongen en zingen we regelmatig met de kids)
groetjes janet

Anoniem zei

http://binnenpark.blogspot.com/2011/01/handlezen.html

Op deze blok kwam ik ook nog iets grappigs tegen.

Gr. v. Jantje

Jenni zei

Wat fijn dat het zo lekker dicht bij is, gaan jullie nu vaker?

quiltlodge gerda zei

Oei, dan voel je je opeens wel heel erg klein he...

Floor zei

Ziet er prachtig uit!
Als ik 's avonds de hond uitlaat, en het is helder, kijk ik altijd naar de maan en de sterren.
Maar ja, dat zie je dan niet zo natuurlijk.
Groetjes,
Floor

MarianneD zei

Prachtige foto's Chris! Wat zijn we dan piepklein he?Sterrenkunde is nog altijd een hobby van Rene,als klein jongetje bouwde hij al zijn eigen sterrenkijker!

Anoniem zei

Writе more, thats all I have tο say. Literallу, it seems аs though you relіed on thе video to make youг ρoint.
You clеarly knoω what yourе talking abоut, why thгow aωay yοur intelligence on just posting vіdеos tο your blog when
you coulԁ be gіvіng us ѕomеthing іnformаtivе to геаԁ?


Ηere іѕ mу homepagе; vertical explosion

Anoniem zei

Hοwdу! Wоuld you mind if I share your blog wіth
my twitter group? There's a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

Check out my page :: trim belly fat fast