Het plaatje hierboven is gemaakt van een foto van maart 2006. Handen van vriendinnen van onze kerk die voor het eerst bezig waren met patchen en quilten. Deze foto gaf de naam "Quilts and Friends" aan mijn Blog. Ik vind het leuk om via dit Blog iets te delen over mijn quilt en andere -handwerkactiviteiten, maar ook te schrijven over mensen, familie en vrienden, en diverse zaken die je soms meemaakt. Je kan een opmerking achter laten als je dat leuk vindt en klikken op de foto's voor een vergroting.

De Kweepeer

Kennen jullie de kweepeer of -appel? Ik had er ooit wel eens van gehoord, maar nooit gezien, laat staan geproefd. Nou was ik deze week een paar dagen bij mijn zus in het oosten van het land en dan doen we altijd een rondje tuin. Wat zeg ik, een rondje gigantisch erf. Ik heb hier al eens eerder over haar boerderij verteld. Op een gegeven moment zag ik een onooglijk boompje met 2 niet meer heel frisse vruchten er in. "Dat is een kweepeerboom", zegt mijn zus. "Een wàt??". "Kweepeer, die ken je toch wel?!" Wij naar binnen en daar stond een mandje vol met gelige vruchten. En ze had er al heerlijke gelei van gemaakt. In een krant van 2 jaar geleden vonden we een artikeltje over deze vrucht en een recept! Nu ga ik jullie dus lekker maken met dat verhaaltje én het recept.

Kweeperen zijn geen peren en geen appels, maar het is een vruchtensoort op zich. Latijnse naam: Cydonia oblonga. Waarschijnlijk komt hij uit de buurt van Iran. In de Griekse oudheid was hij beroemd en begeerlijk op Kreta. De twistappel van Aphrodite was in werkelijkheid zo'n onweerstaanbare kweepeer. De vruchten verspreiden een intense geur, iets tussen een geparfumeerde appel en een frisse citroenvrucht. Maar ..... zet niet zonder meer je tanden er in, want hij is keihard en zuur en de tannine die er in zit zorgt dan voor een akelig gevoel op je tanden. Nee, hij moet eerst gekookt worden. Hij is bekend om zijn gelerende, bindende, eigenschap. Er zit namelijk heel veel pectine in, vooral in de schil en rond het klokhuis. Je kunt er een heerlijke kweeperengelei van maken en je kan hem ook met andere vruchten combineren. De gelei kan je als jam gebruiken op brood, maar is ook heel lekker in combinatie met bijvoorbeeld boerengeitenkaas. Krijg je er al zin in? O ja, nog een extraatje: van het vruchtvlees dat achterblijft kan je kweepeermoes maken, die kan je serveren als groente, net zoals appelmoes of stoofpeertjes. Of in een toetje met kaneelijs of vanillevla. Hier komt dan het recept:

Gelei en moes van kweepeer.
* Voor ca. 0,5 liter gelei: 2 grote kweeperen (ca. 600 gr), 1 citroen, 3 dl water, 600 gr suiker.
* Was de kweeperen, wrijf het dons eraf (schillen hoeft niet). Snijd ze met flink keukenmes in kwarten. Verwijder de klokhuizen en lelelijke plekjes, doe de klokhuizen in een ruime pan met water en breng rustig aan de kook. Schaaf met een dunschiller de schil van een halve citroen en laat meekoken. Laat de klokhuizen een uurtje zacht pruttelen, dan trekken de smaken en de pectine in het kookwater.
* Verdeel de peren in stukjes, overgiet ze met citroensap tegen verkleuren. Meng suiker erdoor.
*Zeef kookwater en voeg kweepeerstukjes toe. Kook ze in ca 45 minuten op een vuurtje gaar.
* Kook ondertussen een klein weckpotje of 2 jampotten met schroefdeksel uit, zodat ze brandschoon zijn. Plaats op een gevouwen theedoek.
* Zeef de massa, vang het kookvocht op. De rozerode gelei wordt pas stevig als hij afkoelt. Check of hij dik genoeg is door een paar druppels op een koud oppervlak te laten vallen. Te dun? Laat even doorkoken, voeg zo nodig nog wat suiker toe. Schenk in potten, sluit deksels en zet op z'n kop. Draai na een paar minuten weer terug. Laat afkoelen.
* Bewaar gelei op een donkere plek en in de koelkast als de pot eenmaal open is geweest.
* Stort vruchtvlees in schaal en roer tot kweepeermoes met houten lepel.
(recept van Puck Kerkhoven)


Ik heb 3 grote kweeperen meegekregen (en nog veel meer, maar daarover een andere keer) en ga er beslist de gelei van maken. Ben reuze benieuwd!

16 opmerkingen:

Marijna zei

Leuk Chris dat je de kwee peer even naar voren haalt! Een uitgestorven kennis tegenwoordig. Je kunt ze zo niet eten. Wij hebben vorig jaar nog moes ervan gemaakt. In de tuin van onze dochter "stond" een kweepeer boom. Helaas hebben ze hem weg gedaan. In een van de bladen van Landleven stond vorig jaar ook een recept. Eet smakelijk!!

marian'ne m zei

MMMM ziet er lekker uit.

O dus daar krijg je die pijn van, nooit geweten.
Dacht dat ik dat alleen had.

Zo ik zit vol, ben net via de taart en de snert hier bij de peer belandt !!;-)

Fijn weekend !!

marjan zei

Het water loopt me in de mond want lekker dat het is.
Groetjes Marjan

Corrie zei

Chris jaren geleden kocht ik op de lappenmarkt in alkmaar kweeperen en wist niet wat ik ermee moest, maar ze roken zo heerlijk en dat was me al genoeg. Twee jaar geleden kreeg ik een zak kweeperen en daarmee ging het op dezelfde manier. Nu heb ik jouw recept, dus als ik ze ooit weer in handen krijg ga ik er echt iets mee doen.
Wat leuk dat je alle achtergronden ervan beschreven hebt! Ik ruik ze bijna door het scherm heen.

Willeke zei

Leuk berichtje Chris, Ik had wel eens van kweeperen gehoord maar geen idee hoe ze eruit zagen.
Dus...weer wat geleerd!
groetjes,

Lida zei

Hoi Chris,
Het water loopt mij ook al in de mond, wat gemeen van jou om ons zo lekker te maken eniets te laten proeven!LOL!
Laat je ons wel even weten wat het resultaat is van je kokkerellen? Nog een fijne zondag, groetjes
Lida

Chris zei

@ Ja hoor Lida, als ik de gelei gebrouwen heb, laat ik je het weten en zien. Als je het wilt proeven, tja, dan moet je in de benen!!!!

Johanna Zweden zei

A nu weet ik wat je bedoelt Chris, die hebben wij ook hier ze smaken niet naar peren maar ook niet naar appelen, heel vreemd.Bewaar je een potje voor me!!
Veel kook plezier.
Groetjes Joke en een fijne avond

leeuwin zei

Jammy.... heerlijk al die oude vruchtenrassen. Heb vroeger heel wat ingemaakt en geweckt maar daar schiet het er de laatste jaren wel bij in en ach als je nog maar met z'n tweetjes bent dan eet je wat je vers kunt "verwerken" en de rest? Vogels en reeen zijn ook lekkerbekjes. Als ik nu al zie dat de merels zich aan de druiven (waar we de meeste vruchten aan hebben laten zitten) zich massaal te goed doen en zo een buffertje voor de winter aanmaken. Dan zeg ik: jongens neem het er van je weet nooit hoe koud het nog gaat worden....

Inge Slaats zei

Oohhh, dat klinkt lekker, kweeperengelei met boerengeitenkaas! Dat recept is mij iets te ingewikkeld hoor, hartstikke veel werk. Ik houd me, net als Joke, ook aanbevolen voor zo'n lekker potje LOL
Je hebt er trouwens weer een pracht verhaal van gemaakt, leuk om te lezen, maar dat zijn jouw verhalen altijd!

willy zei

Het klinkt heerlijk Chris,maar eigenlijk vindt ik ze er niet uitzien, kun je zien dat je niet op het uiterlijk af moet gaan.

Erna zei

Ze zien er niet uit maar het klinkt wel heel lekker.

IngridR zei

Nooit van gehoord.
Maar als ik het zo lees, lijkt het me heerlijk.

Balsemien zei

Hallo Chris,
Voor het eerst laat ik een reactie achter op je web-log. Wat leuk om hier te lezen over kweeperen. Ik heb een kweeperenlogje in de maak omdat ik zondag naar een fruit fair ben geweest in Meeden en daar wat kweeperen gekocht heb! Mag ik een linkje naar jouw log plaatsen?
Leuk die uitgebreide achtergrondinfo. Had er al over gelezen, maar jij hebt het ook in je log verwerkt. Ruikt je huis nu ook zo lekker?

Marianne zei

Kweeperen ruiken inderdaad heerlijk, en ze schijnen ook nog eens lekker te smaken.... Maar nu komt het...
Ik heb een zak kweeperen gehad, en ik zou er jam e.d. van maken, maar wanneer ik ze schil zie ik bruin verkleurd vruchtvlees! Hoort dat zo, zijn ze dan rijp, of zijn ze ondanks hun 'mooie' uiterlijk gewoon rot?
Wat kun je me hierover vertellen?

Kweepeer.nl | Okke Amerongen zei

Hallo Chris,
Leuk dat je ook zo enthousiast over de kweepeer bent. Ik ben er al jaren gek op en ik kon er niet veel goede informatie over vinden. Nu heb ik er zelf een website over geopend: www.kweepeer.nl
Misschien kan je hier voor je laatste 3 kweeperen een mooi recept vinden om te maken?
Via de site krijg ik van bezoekers allerlei recepten via de email en die zal ik eerst maken en als ze lekker zijn ook op de site plaatsen. Er komen nog heel wat recepten aan!
Groet, Okke